Waarom werkt De blauwe koe methodiek?

Hoe De blauwe koe methodiek je kan helpen om mensen met niet aangeboren hersenletsel te begeleiden

Heb je ooit gewerkt met mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH)? Zo ja, dan weet je hoe uitdagend en complex het kan zijn om hen te ondersteunen bij hun dagelijkse activiteiten, communicatie en zelfexpressie. Zo nee, dan kun je je misschien afvragen hoe je dat het beste kunt doen.

In deze blog ga ik je vertellen over een unieke en innovatieve methode die ik heb ontwikkeld om mensen met NAH te begeleiden: De blauwe koe methodiek. Deze methode is gebaseerd op het gebruik van kunst en creativiteit als middel om de zintuigen, de emoties en het brein te stimuleren. Ik ga je uitleggen wat De blauwe koe methodiek inhoudt, waarom het werkt en hoe je het kunt toepassen in je eigen praktijk of op de dagbesteding.

Wat is De blauwe koe methodiek?

De blauwe koe methodiek is een visie en een werkwijze die ik heb ontwikkeld vanuit mijn ervaring als oprichter en begeleider van Studio Blijmakers, een dagbestedingscentrum voor mensen met NAH in Dordrecht. De naam De blauwe koe methodiek is geïnspireerd op een blauwe koe die ik heb beschilderd nadat ik mijn herseninfarct had gekregen. Ik ben dus ervaringsdeskundige.

De blauwe koe methodiek gaat uit van de volgende basisprincipes:

  • Ieder mens is uniek en heeft zijn eigen creatieve pad.
  • Kunst en creativiteit zijn een bron van plezier, ontspanning en zelfontplooiing.
  • Kunst en creativiteit kunnen de hersenen en de zintuigen activeren en herstellen.
  • Kunst en creativiteit kunnen de communicatie en de interactie bevorderen.
  • Kunst en creativiteit kunnen de eigenwaarde en de identiteit versterken.

De blauwe koe methodiek bestaat uit verschillende creatieve technieken die ik heb aangepast en ontwikkeld voor mensen met NAH. Deze technieken zijn onder andere:

  • Intuïtief schilderen zonder kwasten
  • Encaustic art (schilderen met bijenwas)
  • Een klaar-in-vijf-minuten gedicht
  • Werken met alcoholinkt
  • Een recept van jezelf
  • Een visionbord makenEen blauw gevoel
  • Decopatchen (een koe versieren met papier)
  • Train je humor

Deze technieken zijn bedoeld om de deelnemers te laten experimenteren, ontdekken en genieten van hun eigen creativiteit. Ze zijn ook bedoeld om de deelnemers te helpen om hun gevoelens, gedachten en wensen te uiten en te delen met anderen.

Waarom werkt De blauwe koe methodiek?

De blauwe koe methodiek werkt omdat het aansluit bij de behoeften en de mogelijkheden van mensen met NAH. Het is geen standaard of starre methode, maar een flexibele en persoonlijke aanpak die rekening houdt met de individuele verschillen, voorkeuren en doelen van de deelnemers.

De blauwe koe methodiek werkt ook omdat het gebaseerd is op wetenschappelijke inzichten en praktijkervaringen over de effecten van kunst en creativiteit op het brein en het welzijn van mensen met NAH. Uit onderzoek blijkt dat kunst en creativiteit kunnen bijdragen aan:

  • Het verbeteren van de cognitieve functies, zoals het geheugen, de aandacht en het probleemoplossend vermogen
  • Het verminderen van de symptomen van depressie, angst en stress
  • Het vergroten van de sociale vaardigheden, de empathie en de samenwerking
  • Het verhogen van de zelfexpressie, de zelfkennis en de zingeving

Hoe kun je De blauwe koe methodiek toepassen in je eigen praktijk of dagbesteding?

Ben je enthousiast geworden over De blauwe koe methodiek en wil je het zelf uitproberen? Dat kan! Ik heb een speciale training ontwikkeld voor professionals die willen leren hoe ze De blauwe koe methodiek kunnen toepassen in hun eigen praktijk. In deze training leer je onder andere:

  • Wat NAH is, wat de oorzaken en de gevolgen zijn, en hoe je het kunt herkennen en behandelen.
  • Wat de visie en de basisprincipes van De blauwe koe methodiek zijn, en hoe je ze kunt vertalen naar je eigen situatie.
  • Hoe je effectief kunt communiceren en omgaan met mensen met NAH, en hoe je een vertrouwensband met hen kunt opbouwen.
  • Hoe je verschillende creatieve technieken kunt gebruiken om de deelnemers te stimuleren, te motiveren en te begeleiden.
  • Hoe je professioneel kunt handelen, rekening houdend met de huisregels, de omgangsregels en de gedragsregels van Studio Blijmakers.
  • Hoe je kunt omgaan met rouwverwerking bij mensen met NAH, en hoe je hen kunt ondersteunen bij het accepteren en aanpassen aan hun nieuwe situatie.

De training bestaat uit twee dagen en een terugkomdag, waarin je zowel theorie als praktijk krijgt. Je krijgt ook een uitgebreid handboek met alle informatie, tips en voorbeelden die je nodig hebt om De blauwe koe methodiek succesvol toe te passen. Na afloop van de training ontvang je een certificaat van deelname.

Wil je meer weten of je aanmelden voor de training?

Als je meer wilt weten over De blauwe koe methodiek of je wilt aanmelden voor de training, dan kun je contact met mij opnemen via mijn mailadres. Ik vertel je graag meer over deze unieke en innovatieve methode om mensen met NAH te begeleiden.

Ik hoop dat je deze blog interessant en informatief vond. Als je nog vragen of opmerkingen hebt, laat dan gerust een reactie achter. Ik hoor graag van je!

Bedankt voor het lezen. Tot de volgende keer!

Hartelijke groeten,

Erica de Winter

Deel dit verhaal, kies je platform!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Creativiteit als medicijn

Hoe ik mijn hersenen herstelde met kunst Heb je ooit het gevoel gehad dat je vastzat? Dat je geen inspiratie of motivatie had om iets nieuws te proberen? Dat je dacht dat je niet creatief was? Dat is precies hoe ik me voelde voordat ik een herseninfarct kreeg.Ja, je leest

De gemaskerde emotie

Een diepgaande blik op verborgen gevoelens ‘De Gemaskerde Emotie’ is een zwart-wit digitaal kunstwerk dat direct je aandacht trekt en je nieuwsgierigheid prikkelt. Het kunstwerk, gecreëerd door Erica de Winter, toont een hoofd bedekt met drie badeenden. Deze badeenden verbergen het gezicht, wat normaal gesproken de emoties van een persoon

De rol van kunst in een pandemie

Tijdens de pandemie is er angst, hulpeloosheid, hoop, isolement, frustratie en nog veel meer!Kunst heeft het afgelopen half jaar laag op mijn prioriteitenlijstje gestaan. Ik werd niet echt geïnspireerd om te creëren. Wat een ellende gebeurde er toch allemaal. Gelukkig is er in mijn naaste omgeving niemand overleden aan Covid19. En