Ik maak kunst sinds ik een herseninfarct heb gehad. Het was een moeilijke tijd in mijn leven, waarin ik verdriet. angst en onzekerheid heb gevoeld. Maar kunst heeft me geholpen om deze emoties te verwerken en te overwinnen. Kunst is voor mij emotie.

Als ik kunst maak, gebruik ik mijn emotie en intuïtie als leidraad. Ik kies de kleuren, vormen en materialen die bij mijn stemming passen. Ik laat me niet beperken door regels of verwachtingen. Ik maak wat ik voel, en ik voel wat ik maak.

Mijn kunstwerken zijn een weerspiegeling van mijn innerlijke wereld. Ze laten zien wie ik ben, wat ik heb meegemaakt, en hoe ik naar de wereld kijk. Ze zijn ook een manier om te communiceren met anderen. Ik hoop dat mijn kunst mensen raakt, inspireert, of troost.

Kunst is voor mij een vorm van therapie.

Kunst is emotie
Ik maak kunst om te laten zien hoe ik me voel. Kunst kan me blij, verdrietig, boos, of angstig maken. Kunst kan me ook helpen om nieuwe dingen te leren of te bedenken. Kunst is emotie, omdat het me laat zien wie ik ben, wat ik voel en wat ik wil.
Maar hoe komt het dat kunst me zo veel laat voelen? Hoe kan een schilderij, een verhaal, een liedje of een film me zo raken? Wat maakt kunst tot kunst, en wat maakt mij tot een kunstenaar?  In dit verhaal ga ik je vertellen hoe kunst werkt, en waarom kunst zo belangrijk is voor mij.

De kunstenaar
Als kunstenaar gebruik ik mijn fantasie, talent, kennis en liefde om iets moois of bijzonders te maken. Als kunstenaar laat ik zien hoe ik de wereld zie, wat ik wil zeggen, wat ik wil doen en wat ik voel. Als kunstenaar nodig ik je uit om naar mijn werk te kijken, te voelen of te beleven.
Als kunstenaar geef ik dus een stukje van mezelf, van mijn hart, door de kunst. Als kunstenaar ben ik niet bang om te laten zien wat ik denk of voel. Als kunstenaar wil ik je blij maken met mijn kunst.

De toeschouwer
Jij ben de toeschouwer die naar mijn kunst kijkt. Jij ziet, hoort, voelt of beleeft mijn kunst. Jij denkt na over mijn kunst, vind er iets van, leert er iets van of geniet ervan. Jij neemt je eigen gevoelens, gedachten, ervaringen en wensen mee naar mijn kunst. Jij geeft mijn kunst een betekenis, een waarde, een doel of een plek.
Jij bent nieuwsgierig en laat je verrassen door mijn kunst. Je laat je gevoelens gaan, en laat je meenemen door mijn kunst.

De kunst
De kunst is het ding dat mij en jou samenbrengt. De kunst is het ding dat ik maak en jij ziet. De kunst is het ding dat de gevoelens van mij aan jou laat zien, laat horen, laat voelen of laat beleven. De kunst is het ding dat de gevoelens van mij naar jou overbrengt, opwekt, versterkt, verandert of mooier maakt. De kunst is het ding dat ik deel met de wereld.
De kunst geeft je dus een stukje van de wereld, van de mensen, van het leven, door de gevoelens. De kunst verbindt me met mezelf, de toeschouwers, met het verleden, met het heden, met de toekomst, met alles. De kunst maakt me wijzer en gelukkiger.
Kunst is emotie, omdat het me laat voelen, en omdat het me laat zijn.

Wat betekent kunst voor jou?

Hartelijke groet,
Erica de Winter