Kleurenexplosie

Na mijn herseninfarct ben ik erachter gekomen dat ik erg blij wordt van kleuren.
Het intuïtief werken met kleuren heeft me ook geholpen met mijn herstelproces.

Kleuren roepen bepaalde emoties op van blijdschap tot onrust, van ontspanning tot enthousiasme. Daarnaast kan kleur informatie doorgeven, zonder dat daarbij woorden nodig zijn. Denk aan de rode stip op de waterkraan. Iedereen weet wat dat betekent. Kleur kan ook een waarschuwing zijn.

Bewust of onbewust, kleur speelt een belangrijke rol in ons leven. Veel mensen hebben een ingewikkelde mening over kleuren. Ik kies mijn kleuren vanuit mijn gevoel.

Kijken naar kunst helpt patiënten met hersenletsel te revalideren

Revalideren door naar kunst te kijken. Het gebeurt in revalidatiecentrum Raede in Amsterdam. De kliniek is de eerste in de wereld die mensen met niet aangeboren hersenletsel via een foto of schilderij op weg helpt naar herstel.

Vast is komen te staan dat kunst kijken, bezig zijn met kunst, helpt bij de revalidatie van het door niet aangeboren hersenletsel brein. Bij de revalidatie wordt de Visual Thinking Strategie methode toegepast.

Zelf heb ik de afgelopen jaren veel naar kunst gekeken en ben begonnen met maken van kunst.

Volgens professor Erik Scherder heeft het maken van kunst de grootste impact op ons brein

“Wat we niet altijd beseffen, is dat het hebben van een idee heel bijzonder is”, vertelt de neuropsycholoog. “Neem maar van mij aan dat het een fascinerend gegeven is om zomaar iets te kunnen bedenken. Zodra we dat doen, worden er talloze processen in het brein in gang gezet die heel waardevol zijn om te ontwikkelen,” vervolgt Scherder. “Voorbeelden van deze processen zijn: bedenken, uitvoeren, fouten inzien, plannen omgooien, doorzetten en aanpassen. Een grote hoeveelheid aan vaardigheden die je tegelijkertijd doet en waarbij diverse delen van het brein actief zijn. Het trainen van deze delen is goed voor de ontwikkeling van de hersenen”, vertelt Scherder.

Blijven uitdagen

Kunst kijken en maken daagt je hersenen dus uit. Volgens Scherder zijn alle vormen van uitdaging iets waarmee je bouwt aan je cognitieve reserve (Het vermogen van een individu om te compenseren voor schade in de hersenen, red.). “Stel je voor dat je als hobby je gaat verdiepen in kunst en alles gaat leren over van Gogh. Je spant je brein in, doet moeite en creëert daarmee veel activiteit in het brein. De processen en netwerken die daarbij komen kijken, zorgen er op hun beurt voor dat er een cognitieve reserve wordt opgebouwd. Deze reserve kan je onder andere beschermen tegen ouderdomsziektes zoals alzheimer”, aldus de neuropsycholoog.

Lees hier het hele interview dat gids en gezondheid had met Erik Scherder.

Deel dit verhaal, kies je platform!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Creativiteit als medicijn

Hoe ik mijn hersenen herstelde met kunst Heb je ooit het gevoel gehad dat je vastzat? Dat je geen inspiratie of motivatie had om iets nieuws te proberen? Dat je dacht dat je niet creatief was? Dat is precies hoe ik me voelde voordat ik een herseninfarct kreeg.Ja, je leest

De gemaskerde emotie

Een diepgaande blik op verborgen gevoelens ‘De Gemaskerde Emotie’ is een zwart-wit digitaal kunstwerk dat direct je aandacht trekt en je nieuwsgierigheid prikkelt. Het kunstwerk, gecreëerd door Erica de Winter, toont een hoofd bedekt met drie badeenden. Deze badeenden verbergen het gezicht, wat normaal gesproken de emoties van een persoon

De rol van kunst in een pandemie

Tijdens de pandemie is er angst, hulpeloosheid, hoop, isolement, frustratie en nog veel meer!Kunst heeft het afgelopen half jaar laag op mijn prioriteitenlijstje gestaan. Ik werd niet echt geïnspireerd om te creëren. Wat een ellende gebeurde er toch allemaal. Gelukkig is er in mijn naaste omgeving niemand overleden aan Covid19. En