Kleurenexplosie

Na mijn herseninfarct ben ik erachter gekomen dat ik erg blij wordt van kleuren.
Het intuïtief werken met kleuren heeft me ook geholpen met mijn herstelproces.

Kleuren roepen bepaalde emoties op van blijdschap tot onrust, van ontspanning tot enthousiasme. Daarnaast kan kleur informatie doorgeven, zonder dat daarbij woorden nodig zijn. Denk aan de rode stip op de waterkraan. Iedereen weet wat dat betekent. Kleur kan ook een waarschuwing zijn.

Bewust of onbewust, kleur speelt een belangrijke rol in ons leven. Veel mensen hebben een ingewikkelde mening over kleuren. Ik kies mijn kleuren vanuit mijn gevoel.

Kijken naar kunst helpt patiënten met hersenletsel te revalideren

Revalideren door naar kunst te kijken. Het gebeurt in revalidatiecentrum Raede in Amsterdam. De kliniek is de eerste in de wereld die mensen met niet aangeboren hersenletsel via een foto of schilderij op weg helpt naar herstel.

Vast is komen te staan dat kunst kijken, bezig zijn met kunst, helpt bij de revalidatie van het door niet aangeboren hersenletsel brein. Bij de revalidatie wordt de Visual Thinking Strategie methode toegepast.

Zelf heb ik de afgelopen jaren veel naar kunst gekeken en ben begonnen met maken van kunst.

Volgens professor Erik Scherder heeft het maken van kunst de grootste impact op ons brein

“Wat we niet altijd beseffen, is dat het hebben van een idee heel bijzonder is”, vertelt de neuropsycholoog. “Neem maar van mij aan dat het een fascinerend gegeven is om zomaar iets te kunnen bedenken. Zodra we dat doen, worden er talloze processen in het brein in gang gezet die heel waardevol zijn om te ontwikkelen,” vervolgt Scherder. “Voorbeelden van deze processen zijn: bedenken, uitvoeren, fouten inzien, plannen omgooien, doorzetten en aanpassen. Een grote hoeveelheid aan vaardigheden die je tegelijkertijd doet en waarbij diverse delen van het brein actief zijn. Het trainen van deze delen is goed voor de ontwikkeling van de hersenen”, vertelt Scherder.

Blijven uitdagen

Kunst kijken en maken daagt je hersenen dus uit. Volgens Scherder zijn alle vormen van uitdaging iets waarmee je bouwt aan je cognitieve reserve (Het vermogen van een individu om te compenseren voor schade in de hersenen, red.). “Stel je voor dat je als hobby je gaat verdiepen in kunst en alles gaat leren over van Gogh. Je spant je brein in, doet moeite en creëert daarmee veel activiteit in het brein. De processen en netwerken die daarbij komen kijken, zorgen er op hun beurt voor dat er een cognitieve reserve wordt opgebouwd. Deze reserve kan je onder andere beschermen tegen ouderdomsziektes zoals alzheimer”, aldus de neuropsycholoog.

Lees hier het hele interview dat gids en gezondheid had met Erik Scherder.

Kunst tegen bijwerkingen kankerbehandelingen

Dat kunst effect heeft op de mentale gezondheid blijkt ook uit een rapport van de World Health Organisation (WHO) uit 2019. Hierin worden meer dan 900 studies over het effect van kunst op de mentale gezondheid uit de afgelopen negentien jaar besproken. Het instituut concludeert uit de studies dat het actief of passief beleven van kunst de gezondheid en het algehele welbevinden bevordert. Uit het rapport kwam onder andere naar voren dat men door naar muziek te luisteren of zelf kunst te maken, minder last heeft van bijwerkingen van kankerbehandelingen. Daarnaast blijkt dat creatieve activiteiten er bij zieke kinderen voor zorgen dat angst en pijn verminderen.

Alle blogs

Delen mag ..........................