Erica de Winter

Mijn naam is Erica de Winter en ik woon en werk in Dordrecht.Ik ben ondernemer, beeldend kunstenaar en creatief coach.
Aan de basis van mijn creatieve aanpak voor mensen die uitvallen, vastlopen of groepen die moeten veranderen, liggen mijn ervaringen.

In 2016 ben ik getroffen door een herseninfarct. Toen viel ik ineens stil. Mijn lijf was niet meer het mijne, mijn hoofd één grote chaos, emoties zaten in een achtbaan, praten lukte niet meer en ik was zo onbeschrijfelijk moe. Behandelaren deden voorspellingen: ga er maar vanuit dat jij nooit meer normaal…, vul maar in.

Creatief bezig zijn

Om toch maar wat om handen te hebben, begon ik een koe van zo’n dertig centimeter te beschilderen. Deze koe zou uiteindelijk blauw worden. Al doende merkte ik, dat dit creatief bezigzijn mij energie gaf. Ik kreeg er plezier in en werd weer trots op mezelf. Ineens kon ik drie uur aan een stuk bezig zijn, en dan was ik nog niet moe. Ik merkte ook dat er letterlijk iets in mijn hersenen gebeurde, omdat allerlei vormen van uitval herstelden. Ik kreeg meer controle over mijn grove en fijne motoriek, het praten ging beter en vooral leek het alsof de stormen in mijn hoofd en gevoel tot bedaren kwamen.

Dit verbaasde mijn behandelaars, mijn omgeving en mezelf enorm en het maakte me nieuwsgierig. Ik verdiepte me vervolgens in de literatuur over hersenletsel en creatieve therapie. En zo kon ik mijn eigen ervaringen en aanpak, onderbouwen met gegevens uit onderzoeken. Van hieruit heb ik de opleiding creatieve therapie gevolgd bij Civas.

Blauwe koe-methodiek

Op basis van al deze ervaringen is de Blauwe koe-methodiek ontstaan (de blauwe koe staat symbool voor mijn reis naar herstel). De Blauwe koe-methodiek is een rondreis langs diverse creatieve werkvormen, om te ontdekken wat het beste past op weg naar herstel. Dit is voor iedereen anders. De Blauwe koe-methodiek wordt inmiddels toegepast binnen Studio Blijmakers. Studio Blijmakers (door mij opgericht in 2018) is een centrum voor creatieve dagbesteding voor mensen met NAH, burn-out of stress, mensen die herstellen van een ingrijpend ziekteproces en/of re-integreren op het werk.

In mijn kunstatelier is de rode draad creatieve processen inzetten als middel om (zelf)inzicht te krijgen. Stapje voor stapje gaan mensen met meer plezier (beter?) functioneren in het dagelijks leven, binnen een team, op school of op het werk.

Mijn passie is mensen op weg helpen met kunst en creativiteit als middel. Het is fijn om blokkades te laten verdwijnen en levens zien veranderen door het inzetten van ‘De kracht van creativiteit’.

Erica: Door wat ik heb meegemaakt, weet ik dingen die je niet in een boek terug kunt vinden. Ik hoop dat je me vertrouwt als ik zeg: wat jouw situatie ook is, probeer altijd iets nieuws te doen, iets nieuws te maken of iets nieuws te bereiken. Door creatief bezig te zijn, kun je even ontsnappen aan de lelijke, kapotte wereld, en laat je steeds opnieuw een klein stukje nieuwe, mooiere wereld ontstaan.