Erica de Winter

Aan de basis van onze crea(c)tieve aanpak voor mensen die uitvallen, vastlopen of groepen die moeten veranderen, liggen de ervaringen van Erica de Winter. Erica is ondernemer in hart en nieren. In zeven jaar tijd bouwde ze een goed draaiend evenementenbureau op in Dordrecht. Het was leuk en creatief werk, snel reageren op vragen van klanten, veel regelen en altijd minstens tien projecten onder handen.

Totdat ze in 2016 werd getroffen door een herseninfarct. Toen viel ze ineens stil. Haar lijf was niet meer het hare, haar hoofd één grote chaos, emoties zaten in een achtbaan, praten lukte niet meer en ze was zo onbeschrijfelijk moe. Behandelaren deden voorspellingen: ga er maar vanuit dat jij nooit meer normaal…, vul maar in.

Creatief bezig zijn

Om toch maar wat om handen te hebben, begon Erica een koe van zo’n dertig centimeter hoog, te beschilderen. Deze koe zou uiteindelijk blauw worden. Al doende merkte ze, dat dit creatief bezigzijn haar energie gaf. Ze kreeg er plezier in. Werd weer trots op haarzelf. Ineens kon ze drie uur aan een stuk bezig zijn, en dan was ze nog niet moe. Ze merkte ook dat er letterlijk iets in haar hersenen gebeurde, omdat allerlei vormen van uitval herstelden. Ze kreeg meer controle over haar grove en fijne motoriek, het praten ging beter en vooral leek het alsof de stormen in haar hoofd en gevoel tot bedaren kwamen.

Dit verbaasde haar behandelaars, haar omgeving en haarzelf enorm en het maakte haar nieuwsgierig. Ze verdiepte zich vervolgens in de literatuur over hersenletsel en creatieve therapie. En zo kon ze haar eigen ervaringen en aanpak, onderbouwen met gegevens uit onderzoeken. Van hieruit heeft ze de opleiding creatief therapeut gevolgd bij Civas.

Blauwe koe-methodiek

Op basis van al deze ervaringen is de Blauwe koe-methodiek ontstaan (de blauwe koe staat symbool voor Erica’s reis naar herstel). De Blauwe koe-methodiek is een rondreis langs diverse creatieve werkvormen, om te ontdekken wat het beste past op weg naar herstel. Dit is voor iedereen anders. De Blauwe koe-methodiek wordt inmiddels toegepast binnen Studio Blijmakers. Studio Blijmakers (opgericht in 2018) is een centrum voor creatieve dagbesteding voor mensen met NAH, burn-out of stress, mensen die herstellen van een ingrijpend ziekteproces en/of re-integreren op het werk.

In hetzelfde jaar (2018) is Erica onder de naam Erica de Winter een nieuwe onderneming gestart. De rode draad in deze onderneming is creatieve processen en intuïtieve crea(c)tiviteit inzetten als middel om (zelf)inzicht te krijgen. Stapje voor stapje gaan cliënten met meer plezier (beter?) functioneren in het dagelijks leven, binnen een team, op school of op het werk. Bij Erica de Winter zijn verschillende creatieve therapeuten, een toegepast psycholoog en bezigheidstherapeuten betrokken.

Erica: Door wat ik heb meegemaakt, weet ik dingen die je niet in een boek terug kunt vinden. Ik hoop dat je me vertrouwt als ik zeg: wat jouw situatie ook is, probeer altijd iets nieuws te doen, iets nieuws te maken of iets nieuws te bereiken. Door creatief bezig te zijn, kun je even ontsnappen aan de lelijke, kapotte wereld, en laat je steeds opnieuw een klein stukje nieuwe, mooiere wereld ontstaan.