Niet perfect is ook goed

Met de kunstwerken uit de “Niet perfect is ook goed” serie wil ik mensen laten nadenken over perfectionisme.
Tijdens de voorbereidingen van deze serie heb ik veel interessante gesprekken gehad met mensen over perfectionisme.

Ik ben dan ook heel benieuwd wat jouw gevoel is als jij naar de kunstwerken kijkt uit deze serie.

Herken jij dat ook, dat het altijd perfect moet zijn. Dat je daardoor altijd meer van jezelf vraagt en dat je het onderste uit de kan wilt halen.
Wanneer is het perfect? Hoe ziet een perfect kunstwerk eruit? Hoe ziet een perfecte website eruit? Inmiddels weet ik wel dat het “perfecte” niet bestaat.

Perfectionisme heeft volgens mij niks te maken met het najagen van perfectie. Je weet immers dat dat onmogelijk is. De ware reden ligt denk ik dieper: perfectionisme was wellicht in jouw jeugd (en zeker in mijn jeugd) het redmiddel om met nare emoties om te gaan.
Heel heftig, maar je kan het zeker oplossen.

Mag ik het volgende wel zeggen? Oeps, het schiet eruit.
“Ik vind dat perfectionisme niet iets is om trots op zijn.”
Heel vaak hoor ik om me heen: “Ja, ik ben een perfectionist.”
Ik heb dat vroeger ook heel vaak gezegd en was er destijds trots op.

Mensen spreken het uit ook uit als iets om trots op te zijn. Wat wil je er eigenlijk mee zeggen? Dat je lange dagen maakt? Dat je meer je best doet dan een ander? Dat je kwaliteit voor kwantiteit kiest. En dat jij doet wat nodig is om het perfecte te bereiken?

Ik denk dat perfectionisme het laatste is waarmee je moet pronken. Is perfectionisme een slechte eigenschap? Ik hoor graag hoe jij erover denkt.

Als je een perfectionist bent, heb je dan superkrachten? Nee ik denk het niet. Ik denk dat je van dat eeuwige kritische stemmetje in je hoofd af wilt (ik spreek hier uit ervaring).

Perfectionisme heeft een impact op je dagelijks leven. Je relaties, je werkprestaties en zelf je gezondheid kan lijden onder je drang naar perfectie.

Stress

Perfectionisme dwingt je om meer te doen. Meer je best, meer projecten aannemen, meer resultaten behalen.
Natuurlijk kan je door perfectionisme een aantal successen behalen, maar uiteindelijk gaat het ten koste van je gezondheid. Je neemt vaak te veel hooi op je vork. Je krijgt stress en uiteindelijk word je vatbaar voor een burn out.

Geluk

Als het vervelende stemmetje in je hoofd je vertelt dat je werk niet goed is, doet dat gewoon iets met je. Kritiek op jezelf voorkomt dat je een tevreden gevoel krijgt. Je blijft steeds maar denken hoe het beter kan. Hier word je niet gelukkig van.

Gemiste kansen

Je houdt minder tijd over, voor andere dingen, door alle moeite die je steekt in het perfectioneren van iets. Je laat welllicht kansen schieten.

Perfectionisme ontstaat in je jeugd

Stel dat je ouders vaak ruzie maakten. Met je kinderlijke onwetendheid dacht je misschien dat het jouw schuld was. Je nam je voor om nog meer je best te doen en voortaan “perfect te zijn”. Dat zou zeker ruzies voorkomen!
Een nare situatie triggerde bij jou een drang naar perfectie om zo een pijnlijke emotie te verzachten. Er zijn tal van andere situaties te bedenken.

Als je als perfectionist weet dat jij nooit perfectie kunt en zal bereiken, je weet dus dat het onmogelijk is. Waarom voel je je dan geroepen om het te proberen?

Er zijn veel crea(c)tiviteiten te bedenken waardoor je kan leren om je perfectionisme los te laten.

Deel dit verhaal, kies je platform!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Creativiteit als medicijn

Hoe ik mijn hersenen herstelde met kunst Heb je ooit het gevoel gehad dat je vastzat? Dat je geen inspiratie of motivatie had om iets nieuws te proberen? Dat je dacht dat je niet creatief was? Dat is precies hoe ik me voelde voordat ik een herseninfarct kreeg.Ja, je leest

De gemaskerde emotie

Een diepgaande blik op verborgen gevoelens ‘De Gemaskerde Emotie’ is een zwart-wit digitaal kunstwerk dat direct je aandacht trekt en je nieuwsgierigheid prikkelt. Het kunstwerk, gecreëerd door Erica de Winter, toont een hoofd bedekt met drie badeenden. Deze badeenden verbergen het gezicht, wat normaal gesproken de emoties van een persoon

De rol van kunst in een pandemie

Tijdens de pandemie is er angst, hulpeloosheid, hoop, isolement, frustratie en nog veel meer!Kunst heeft het afgelopen half jaar laag op mijn prioriteitenlijstje gestaan. Ik werd niet echt geïnspireerd om te creëren. Wat een ellende gebeurde er toch allemaal. Gelukkig is er in mijn naaste omgeving niemand overleden aan Covid19. En