Waar komt de badeend vandaan?

Vrijwel iedereen is er groot mee geworden: de kleine rubberen badeendjes die als kind (of volwassenen) mee in bad gingen. Er is zelfs een internationale badeenddag voor in het leven geroepen op 13 januari. Maar wat is eigenlijk de geschiedenis van het geliefde speelgoedeendje
Patent
De eerste versie van de badeend werd ontworpen door de Amerikaanse Eleanor Shannahan in 1931. Zij vroeg patent aan voor een rubberen eendje dat water kon spuwen door een opening bij de snavel. De eendjes moesten zorgen dat het voor kinderen leuk was om in bad te gaan.

De Amerikaanse uitvinder Peter Ganine heeft in 1947 patent aangevraagd op de badeend, dat in 1949 is toegewezen. De speelgoedfabrikant Lam Leung-tim uit Hong Kong zou in 1948 een soortgelijke badeend hebben geproduceerd.

Wist je dat…
Een badeend voor een programmeur een hele andere betekenis heeft?

Het is behoorlijk simpel! Door een probleem hardop en op een simpele manier aan iets of iemand uit te leggen, is de kans groot dat je in een helder moment een antwoord op de puzzel vindt. Omdat programmeurs niet hun collega’s willen lastig vallen gebruiken ze hiervoor een badeend.
In het boek: ‘The Pragmatic Programmer’ gebruikt de schrijver een badeend om zijn code (stap voor stap) uit te leggen in spreektaal. Badeendjes snappen de ingewikkelde programmeertaal niet, door de code in spreektaal uit te leggen aan je badeend zakt je denktempo en daarmee je frustraties en vind je gemakkelijker een oplossing.

Ik denk dat de badeend vaker, ook voor andere doeleinden ingezet kan worden.
Wat vind jij?

Demonstratie
In Thailand nemen demonstranten steeds vaker grote gele badeenden mee. Het begon als een grap, maar de demonstranten vinden ze ook handig. De politie gebruikt regelmatig waterkanonnen en de actievoerders verdedigen zichzelf met de opblaasbare eenden.

Kunst
Naast de wetenschap worden de eendjes ook in de kunst gebruikt. De kunstenaar Florentijn Hofman maakte een aantal sterk uitvergrote versies van de badeend die hij liet drijven in de havens van een aantal steden over de hele wereld. De grootste eend die Hofman maakte was maar liefst 26 meter hoog. Met dit project wilde Hofman zorgen voor meer vrolijkheid in de wereld. De inmiddels wereldberoemde badeend werd hier het symbool van.

Mijn badeendjeskunst
Ik vind het heerlijk om mijn kunsteenden te maken met verschillende materialen.
De schilderijen met teksten en badeendjes zijn ook erg leuk om te maken.
Een aantal grote badeenden staan voor het raam in mijn atelier aan de Merwekade. Mensen worden er heel vrolijk van. Zo leuk om te zien, de mensen staan stil en glimlachen. Ik word daar ook weer vrolijk van.
Sinds mijn eerste kunstwerk met badeendjes ‘the duckface’ heb ik nog heel veel meer inspiratie om kunst te maken met badeendjes.

Volg me op social media en je blijft op de hoogte.

Deel dit verhaal, kies je platform!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Creativiteit als medicijn

Hoe ik mijn hersenen herstelde met kunst Heb je ooit het gevoel gehad dat je vastzat? Dat je geen inspiratie of motivatie had om iets nieuws te proberen? Dat je dacht dat je niet creatief was? Dat is precies hoe ik me voelde voordat ik een herseninfarct kreeg.Ja, je leest

De gemaskerde emotie

Een diepgaande blik op verborgen gevoelens ‘De Gemaskerde Emotie’ is een zwart-wit digitaal kunstwerk dat direct je aandacht trekt en je nieuwsgierigheid prikkelt. Het kunstwerk, gecreëerd door Erica de Winter, toont een hoofd bedekt met drie badeenden. Deze badeenden verbergen het gezicht, wat normaal gesproken de emoties van een persoon

De rol van kunst in een pandemie

Tijdens de pandemie is er angst, hulpeloosheid, hoop, isolement, frustratie en nog veel meer!Kunst heeft het afgelopen half jaar laag op mijn prioriteitenlijstje gestaan. Ik werd niet echt geïnspireerd om te creëren. Wat een ellende gebeurde er toch allemaal. Gelukkig is er in mijn naaste omgeving niemand overleden aan Covid19. En