Vanalles

Ik heb de vinkentering

Je bent het niet gewend van mij om met ziektes te schelden.
Vandaar dat ik bedacht heb dat er in het woordenboek een nieuwe betekenis bij moet achter het woord ‘vinkentering’, nl.: onzinnige vinkjes of kruisjes zetten!

Het woord ‘vinkentering’ is de laatste tijd zo vaak door mijn hoofd geschoten. Ik moet er iets over schrijven. Ik ben er zo klaar mee.
Ik heb namelijk erg veel last van de ‘vinkentering’. Al die vinkjes en kruisjes, ik word er doodziek van,

Angst regeert in onze maatschappij. Vinkjes en kruisjes op een formulier zijn belangrijker geworden dan mensen. Er wordt eerst naar het formulier gekeken, dan pas naar de mens. Als je iets voor elkaar wilt krijgen is vaak het eerste wat iemand tegenover je zegt: “Heb je de formulieren bij?” Ze lezen vluchtig alles door en kijken heel geïnteresseerd naar alle vinkjes en kruisjes. Als er in de hokjes geen kruisjes of vinkjes staan, kunnen ze zelf hun lijstje ook niet afvinken.

Het valt me op dat er echt steeds meer formulieren komen die nergens op slaan. Even een voorbeeld.
Ik moest laatst een formulier invullen. Op de eerste bladzijde onderaan moest ik een vinkje zetten, daarna werd mij gevraagd om ook op bladzijde twee een vinkje te zetten. “Waarom” vroeg ik. Het antwoord was: “Stel je voor dat we de eerste bladzijde kwijtraken dan hebben we het vinkje op de tweede bladzijde nog.” Ik heb geweigerd en moest hard lachen. “Hier werk ik niet aan mee” vertelde ik de man. Hij was helemaal de kluts kwijt, want nu kon hij geen vinkje op zijn formulier zetten omdat ik het tweede vinkje niet had gezet. Hij was echt in paniek en wist niet wat hij nu moest doen.
Een typisch geval ‘vinkentering’?

Logisch nadenken is voor velen erg moeilijk. De formulieren zijn de baas!
Afgelopen jaren heb ik veel gesprekken gehad met verschillende bedrijven, scholen, (overheid) instanties, ziekenhuis enz.
Ik zal geen namen noemen, dat vind ik niet chique. Jullie kunnen je er vast iets bij voorstellen.

Wat een onzinnige formulieren ben ik tegengekomen, pfff.
Iedereen lijkt zich te willen indekken door de vinkjes en kruisjes of het formulier.
Tja, stel je voor dat er iets gebeurt? Wie gaat het betalen? Nee, je moet niet bij mij zijn? Er is geen vinkje gezet, dus ik kan je niet helpen.
Zomaar een paar zinnen die ik de afgelopen tijd gehoord heb.

Dames en heren, een vinkje of kruisje staat vaak voor geld…….. en dat is tegenwoordig belangrijker dan de mens.

Heb jij ook last van de ‘vinkentering’?
Zet jouw ‘vinkentering’ verhaal onder dit bericht.Eén reactie

  • J. Ger van den Hurk

    ik was eens bij het Ministerie van Buitenlandse zaken, Toen we op een bankje zaten in de gang zei Geert, Ger mijn hele lichaam schreeuwt om koffie, ik zei dan zoeken we toch even, komt er een spontane juffrouw voorbij waar aan vraag, kunnen we hier ergens aan koffie komen?, zei ze kom maar even mee, ze bracht ons naar een soort kantine en vroeg aan de kantinemedewerkster, wil even aan deze twee heren koffie geven, zei die kantine juf, neen die krijgen geen koffie, pff, maar die heren komen van ver en die krijgen geen koffie, het meisje wat ons begeleid had naar de kantine wilde het liefst door de grond zakken, ze schaamde zich een ongeluk, aan een kantinetafel zat een huisschilder met zijn voeten om de tafel liggend en hij stond op, gaf de kantine juf twee bonnen en zei op een nogal commanderende toon “hier heb je de bonnen en je geeft nu deze mannen de koffie !! voor mij was het duidelijk, dat meisje had ooit koffie verstrekt zonder bonnetje, toen zag de bonnentjesmanager zijn baan in gevaar komen……

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: